Over het Streekarchief Rijnlands Midden

Het Streekarchief Rijnlands Midden bewaart de archieven van de gemeenten:

  • Alphen aan den Rijn (Aarlanderveen, Alphen, Benthorn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude, Hoogeveen in Rijnland, Koudekerk (aan den Rijn), Oudshoorn, Rijnwoude, Zwammerdam, Zuidwijk)
  • Nieuwkoop (Achttienhoven, Nieuwkoop en Noorden, Nieuwveen, Ter Aar, Vrijhoeven, Zevenhoven)
  • Kaag en Braassem (Alkemade, Hoogmade, Jacobswoude, Kalslagen, Leimuiden, Rijnsaterwoude, Vrije en Lage Boekhorst, Woubrugge)

Naast gemeentearchieven beheert het Streekarchief Rijnlands Midden ook de overgebrachte rijksarchieven uit de bovenstaande gemeenten, zoals de rechterlijke en notariĆ«le archieven, de archieven van de weeskamer en de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken. Bovendien is het streekarchief in het bezit van archieven van talloze particuliere instellingen en bedrijven uit de omgeving, zoals kerkgenootschappen, scholen, verenigingen en fabrieken.

Ook wordt er een zo volledig mogelijke bibliotheek bijgehouden van boeken, tijdschriften en andere publicaties die betrekking hebben op de regio.

Daarnaast kunt u diverse bijzondere verzamelingen raadplegen, zoals een uitgebreide collectie foto's en prentbriefkaarten, kaarten en plattegronden, een collectie met mooie affiches en een aantal regionale kranten. Kijk naar een impressie van alle collecties.

Het Streekarchief Rijnlands Midden beheert, in het kort gezegd, het geheugen van de regio Rijnlands Midden. Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van zijn familie, huis of buurt in deze regio kan terecht in de studiezaal . Alle boeken, archiefstukken, etcetera zijn gratis in te zien.  

 

Over ons


Korenmolen De EendrachtVoormalig raadhuis Alphen aan den RijnOnze Lieve Vrouw Hemelvaart NieuwkoopOude kerk Alphen