Veelgestelde vragen

Algemeen

Huizenonderzoek

Voorouders

Archiefonderzoek

School en studie

Overig

 • Staat uw vraag er niet bij? Stuur een e-mail.

Terug naar boven


Algemeen

 • Moet ik een afspraak maken om het Streekarchief Rijnlands Midden te bezoeken?
  Dat is niet nodig. U kunt tijdens onze openingstijden zonder afspraak langskomen in de studiezaal. Meld u zich bij elk bezoek aan de studiezaalbalie. Wij registreren al onze bezoekers voor de veiligheid van onze collecties en het verzamelen van statistische informatie voor onze dienstverlening.

 • Kan ik van te voren stukken aanvragen?
  Dat is niet nodig, tenzij het gaat om een grote hoeveelheid stukken. Voor de avondopenstelling  is het reserveren van stukken noodzakelijk, omdat de depots dan gesloten zijn. Aanvragen voor een avondbezoek kunt u indienen tot 16:30 uur op de betreffende dag, bij voorkeur per e-mail. Vermeld hierbij uw naam en telefoonnummer, de toegangscode van het archief waaruit u stukken wilt inzien en de nummers van de stukken.

 • Een archief dat ik wil raadplegen staat in het extern depot. Kan ik het dan toch aanvragen?
  Omdat het Streekarchief Rijnlands Midden voorlopig nog beschikt over een depot nabij de studiezaal speelt dit nu nog niet. Wanneer in het najaar van 2014 wel een tweede depot ingebruik zal worden genomen, vindt u hier nadere uitleg. Een overzicht van de archieven welke extern geplaatst gaan worden kunt u hier straks eveneens vinden.

 • Mag ik fotograferen in de studiezaal?
  U mag in beperkte mate fotograferen in de studiezaal. Hierbij staat voorop dat u de stukken zorgvuldig behandelt en dat andere bezoekers rustig onderzoek kunnen doen. Daarom mag u alleen fotograferen zonder flits, zonder gebruik van grote statieven en heeft u het geluid van uw camera uit staan. Zie ook het studiezaalreglement.

 • Hoe werkt de zoekfunctie van de website?
  Kijk hiervoor op de zoekhulp.

Terug naar boven


Huizenonderzoek

 • Ik zoek een bouwtekening van mijn huis. Kunt u mij hieraan helpen?
  Van alle gemeenten bewaart het Streekarchief Rijnlands Midden de oudere bouwtekeningen. U kunt met de optie 'bouw- en hinderwetvergunningen' in het zoekscherm op de website nagaan of een dossier van uw adres aanwezig is. Is dit het geval, dan kunt u langskomen in de studiezaal om het dossier aan te vragen en in te zien. U kunt in de meeste gevallen kopieën of scans laten maken.
  Vanwege de grote en specifieke vraag naar bouwtekeningen is het helaas niet mogelijk om kopieën te bestellen. Klik hier voor een uitgebreidere uitleg over het inzien van bouwvergunningen.

 • Kan ik bij u de geschiedenis van mijn huis opzoeken?
  Dat kan, maar een kant en klare geschiedenis van uw huis zult u in de meeste gevallen niet vinden. De eerste stap die u kunt maken is zoeken naar foto's en bouwtekeningen. Voor dieper historisch onderzoek naar uw huis raden wij het volgende boekje aan: Kees van de Wiel, Op zoek naar huis, straat, buurt. Handleiding voor historisch huizenonderzoek (Hilversum, 2000). Deze handleiding is te koop bij de boekhandel en te raadplegen in onze bibliotheek.

 • Heeft u een foto van mijn straat?
  Dat is goed mogelijk. Het Streekarchief Rijnlands Midden heeft duizenden foto's van straten uit de regio. De fotocollectie kunt u doorzoeken via de optie 'afbeeldingen' in het zoekscherm op de website. Een groot aantal foto's kunt u meteen digitaal bekijken. Foto's die nog niet digitaal beschikbaar zijn, kunt u komen inkijken in de studiezaal.

 • Heeft u ook hinderwetvergunningen?
  Van veel gemeenten bewaart het Streekarchief Rijnlands Midden oudere hinderwetvergunningen. U kunt met de optie 'bouw- en hinderwetvergunningen' in het zoekscherm op de website nagaan of een dossier van uw adres aanwezig is. Is dit geval, dan kunt u langskomen in de studiezaal om het dossier aan te vragen en in te zien. U kunt in de meeste gevallen kopieën of scans laten maken.

Terug naar boven


Voorouders

 • Ik wil mijn familiegeschiedenis uitzoeken, hoe doe ik dat?
  Kijk hiervoor op de korte handleiding voor voorouderonderzoek.

 • Kan ik gegevens over mijn (overgroot)moeder bij u vinden?
  Dat kan, als uw (overgroot)moeder vóór 1940 in een plaats heeft gewoond waarvan wij de archieven bewaren. U kunt dan zoeken in de bevolkingsregistratie, die wij van vrijwel alle gemeenten tot 1939 hebben.

 • Ik zoek mijn voorouders op de website maar krijg geen treffers. Hoe kan dat?
  Dat komt omdat nog niet alle bronnen voor voorouderonderzoek digitaal toegankelijk zijn. Wilt u weten welke genealogische bronnen wel digitaal toegankelijk zijn? Raadpleeg het overzicht tot 1811 en na 1811.

Terug naar boven


Archiefonderzoek

 • Welke archieven bewaart u allemaal?
  Kijk bij over ons voor algemene informatie over archieven die wij bewaren. Een systematisch overzicht vindt u onder collecties.

 • Kan ik archiefstukken die niet openbaar zijn, toch inzien?
  Dat is onder voorwaarden mogelijk. Voor niet-openbare gemeentearchieven dient u schriftelijk toestemming te vragen aan de archivaris. Ook vragen wij u een onderzoekerverklaring te tekenen.  Gaat het om inzage van niet-openbare stukken uit particuliere archieven? U heeft in deze gevallen schriftelijke toestemming nodig van de persoon of instantie die het archief in bewaring heeft gegeven. De schriftelijke toestemming overlegt u aan de studiezaalbalie.

 • Kan ik iets laten uitzoeken door het Streekarchief Rijnlands Midden?
  In principe doet het Streekarchief Rijnlands Midden geen uitgebreid archiefonderzoek in opdracht. U bent van harte welkom in onze studiezaal om zelf uw onderzoek te doen. Mocht u daartoe niet in de gelegenheid zijn, dan kunt u een schriftelijk verzoek om inlichtingen indienen. Kijk voor meer informatie op de tarievenlijst. Schriftelijke inlichtingen gelden niet voor bouwtekeningen. Hiervoor moet u altijd zelf naar de studiezaal komen.

Terug naar boven


School en studie

 • Heeft u voor mijn werkstuk informatie over de geschiedenis van Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem of Nieuwkoop?
  We bewaren bergen informatie over de geschiedenis van plaatsen uit het werkgebied van het Streekarchief Rijnlands Midden. Wat wil je precies weten? Als je een onderwerp hebt, kun je eerst gaan zoeken op de website. Onder Thema's vind je korte artikelen over allerlei onderwerpen. Je kunt ook zoeken in de bibliotheekcatalogus naar interessante boeken. De boeken kun je komen bekijken in de studiezaal van het archief. Als je nog dieper wilt graven, kun je ook archiefstukken zoeken en aanvragen uit het depot!

 • Kan ik met mijn klas op bezoek komen in het archief?
  Zeker weten! Maar bedenk eerst wat je graag zou willen weten en laat je leraar van te voren een afspraak maken. Je kunt alvast op de website kijken wat voor projecten je bij ons kunt volgen. Die gaan bijvoorbeeld over zoeken naar verre voorouders en het restaureren van archiefstukken. Of wil je liever waargebeurde moorden oplossen?

Terug naar boven


Overig

Terug naar boven


Korenmolen Nieuw Leven HazerswoudeWoubrugge in de negentiende eeuwHofstede KruidenburgPannenbakkerij Kloot Oudshoorn